Google translate

Povećanje grudi

ŠTA JE POVEĆANJE GRUDI

Povećanje dojki je hirurška intervencija kojom ne samo da se povećava veličina grudi već se poboljšava njihov  izgled i, po potrebi, menja oblik. Dojke dobijaju volumen i jedrinu, koža se zateže i podmlađuje, a samo oblik dojki hirurg podešava tako da odgovara figuri žene.

ZAŠTO SE RADI

Mnoge pacijentkije naprosto žele veće grudi nego što ih imaju, ali ima i onih kojima je ova vrsta operacije više od estetike. Neke žene imaju dojke upadljivo nejednake veličine, neke pak imaju sasvim ravne, ponekad uvučene grudi, pa je ova vrsta operacije za njih veoma poželjna. Naročito kada je reč o mladim devojkama koje zbog ovakvih anomalija mogu imati slabiji kvalitet života. Na kraju, ugradanja implanata savetuje se ženama nakog mastektomije, hiruršoh odtranjivanja dojke ili dojki radi lečenja kancera.

KAKO SE IZVODI

Prvo se sa plastičnim hirurgom, na prvom pregledu, dogovarate o svemu. Razgovarate o svojim motivima, željama, strahovima… Lekar vam tada sve objasni i da predlog i mišljenje kakvi bi vama implanti najviše odgovarali.

Silikonski implanti postavljaju se ispod žlezdanog tkiva ili ispod velikog grudnog mišića. Rez se obično postavlja u brazdi ispod grudi, oko bradavice ili iz pazuha. Operacija se radi u opštoj anesteziji, traje od 45 minuta do sat i po vremena, a iz bolnice izlazite nekoliko sati posle operacije.

PRIPREMA

Pre nego što uđete u operacijonu salu, treba da prođete preoperativnu pripremu. On se sastoji iz sledećih pregleda:

1. Laboratorijske analize krvi i urina: kompletna krvna slika, sedimentacija, šećer u krvi, urea, kreatinin, AST, ALT, Natrijum, Kalijum, Hloridi, PT (INR), aPTT, Krvna grupa i Rh faktor, pregled urina, bris grla i nosa
2.   Rentgenski snimak pluća
3.   Pregled interniste sa EKG
4.   Pregled anesteziologa sa zaključkom

Važna napomena  je da je nedelju dana pre intervencije obavezno prekinute uzimanje lekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu kako ne bi došlo do hematoma za vreme i nakon operacije.

RIZICI

Naučno nije dokazan rizik od kancera usled povećanja grudi, kao ni bilo koje drugo štetno dejstvo implatanata na tkivo dojke. Kod žena koje imaju predispoziciju za nastanak kancera dojke preporučljivo je da se nekoliko meseci pre hirurškog zahvata uradi mamografsko ispitivanje. Inače, prisustvo implanata ne ometa nikakva kasnija snimanja dojki (mamografija, ultrazvuk, magnetna rezonanca).

OPORAVAK

Posle operacije lekari vas prate nekoliko sati i nakon toga odlazite kući. Eventualno, možete ostati u bolnici jednu noć. Nedelju dana nakon operacije non stop ćete nositi specijalan brushalter-steznik. Možete da se tuširate tri dana posle operacije. Potpuno ćete se oporaviti za oko sedam dana, a konci se skidaju oko četrnaestog dana nakon operacije. Sportskim i seksualnim aktivnostima možete nesmetano da se vratite mesec dana nakon operacije.