Google translate

Uvećanje (augmentacija) grudi

ŠTA JE UVEĆANJE (AUGMENTACIJA) GRUDI?

Uvećanje grudi ili augmentaciona mamoplastika je hirurška procedura  kojom se povećava veličina dojki. Operacija podrazumeva postavljanje  implantanata ispod tkiva dojke. Ova operacija može biti način da  povratite Vaše samopouzdanje i da se bolje osećate. Uvećanje dojki može  biti deo hirurške rekonstrukcije dojke nakon operativnog lečenja raka  dojke ili drugih stanja. Ukoliko planirate operaciju uvećanja grudi  potrebno je da sa plastičnim hirurgom iz HealthMedic-a porazgovarate o  Vašim očekivanjima od ove operacije, potencijalnim rizicima,  komplikacijama i procesu oporavka nakon operacije.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

Možete se odlučiti za ovu operaciju ukoliko: smatrate da su Vaše  grudi male ili ste zabrinuti da je jedna dojka značajno veća od druge,  ukoliko ste u procesu hirurške rekonstrukcije dojke nakon uklanjanja  dojke/dojki (zbog raka dojke ili nekog drugog oboljenja); želite da  povećate Vaše samopouzdanje. Porazgovarajte o Vašim očekivanjima od ove  operacije sa plastičnim hirurgom iz HealthMedic-a.

KAKO SE IZVODI?

U zavisnosti od hirurške tehnike, hirurg pravi rez ispod dojke,  ispod pazuha ili oko bradavice kako bi postavio implant. Nakon toga  hirurg odvaja tkivo dojke od mišića i okolnog vezivnog tkiva grudnog  koša. Na ovaj način se pravi „džep” od tkiva koji se nalazi ispred  velikog grudnog mišića (m.pectoralis major). Hirurg postavlja implant u  taj „džep” . U zavisnosti od vrste implanta određeni se postavljaju  prazni, pa se kada se postave u pravilni položaj pune sterilnom slanom  tečnošću, a silikonski implanti se pre postavljanja u dojku pune  silikonom. Kada se implant postavi rez se zatvara najčešće uz pomoć  hirurških šavova.

POTENCIJALNI RIZICI

Hirurško uvećanje grudi praćeno je rizikom od nastanka različitih  komplikacija, kao što su: formiranje ožiljnog tkiva koje narušava oblik  implanta (kapsularna kontraktura), bol u dojkama; otežano razlikovanje  senzacija u nivou bradavica i dojki. Zbog ovih komplikacija može  postojati potreba za dodatnom hirurškom procedurom ili  uklanjanjem/pomeranju implanta.

PRIPREMA

  • Prethodno ćete razgovarati sa hirurgom o željenoj veličini dojki  nakon operacije i Vašem mišljenju o trenutnom izgledu Vaših dojki.  Hirurg će Vam ponuditi različite vrste implantanata, različitih oblika,  veličine i pričaćete sa njim o različitim hirurškim tehnikama kojim se  mogu ove intervencije raditi.
  • Pre nego što se odlučite na ovu  proceduru potrebno je da znate sledeće činjenice: postavljanje  implantanata neće sprečiti opuštanje grudi, već je, ukoliko su Vam grudi  opuštene potrebno podizanje grudi zajedno sa uvećavanjem; implanti  imaju rok trajanja, ne mogu trajati večno; Vaše dojke će nastaviti da  stare i nakon ove procedure, smanjenje ili povećanje telesne mase takođe  može značajno uticati na njihov izgled (zbog čega može postojati  potreba za dodatnom intervencijom); ukoliko postoji potreba da radite  mamografiju biće otežano očitavanja rezultata mamograma, zbog toga može  postojati potreba za pravljenjem mamografskih slika iz različitih  preseka; preporučuje se da svake 2 godine ukoliko ste u mogućnosti  radite MR (magnetnu rezonancu) dojki ukoliko imate silikonske implante;  implanti mogu otežati dojenje, neke žene mogu dojiti bez problema, dok  nekim ženama dojenje predstavlja veliki problem nakon ove operacije;  Ukoliko ste odlučili da uklonite implante biće potrebna dodatna hirurška  procedura.
  • Ukoliko ste se odlučili na ovu operaciju biće potrebno  da uradite mamografiju pre operacije. Potrebno je da obavestite doktora  o svim lekovima i biljnim preparatima koje redovno uzimate, zato što je  za određene lekove pre operacije potrebna korekcija doze. Preporučuje  se da prestanete sa pušenjem nakon operacije, zato što pušenje usporava  proces zarastanja tkiva.

OPORAVAK

  • Očekuje se da dojke budu bolne i otečene nekoliko nedelja nakon  hirurgije. Očekujte da će ožiljci izbledeti nakon određenog vremena,  iako neće nestati potpuno. Tokom procesa zarastanja preporučuje se da  nosite kompresivni zavoj ili sportski grudnjak u cilju dodatne potpore i  omogućavanju pravilne pozicije implantanata. Ukoliko postoji potreba  možete uzeti lek protiv bolova u konsultaciji sa lekarom.
  • Ukoliko  Vaš posao nije fizički zahtevan moguć je povratak uobičajenim dnevnim  aktivnostima nakon nekoliko dana do nedelja. Izbegavajte napornu fizičku  aktivnost ili bilo koju aktivnost koja može uticati na povećanje krvnog  pritiska i pulsa u toku sledeće dve nedelje. Tokom procesa zarastanja  Vaše dojke će biti osetljive na fizički kontakt ili nagle pokrete.
  • Ukoliko hirurg koristi konce koji se ne apsorbuju nakon određenog  vremena i ukoliko imate postavljene drenažne katetere biće potrebno da  ih hirurg ukloni nakon određenog vremena. Ukoliko primetite crvenilo ili  toplinu dojki, ukoliko imate povišenu telesnu temperaturu potrebno je  da obavestite lekara.