Google translate

ABDOMINALNA HISTEREKTOMIJA

Je hiruška procedura uklanjanja materice kroz rez na donjem delu trbuha. Parcijalna histerektomija podrazumeva uklanjanje tela materice uz očuvanje grlića. Totalna histerektomija uključuje kompletno vađenje materice sa grlićem. Nekada, tokom histerektomije se uklanjanju jedan ili oba jajnika i jajovoda i tada se naziva (histerektomija sa adneksektomijom ili salpingo – ovariektomijom).

Ova operacija sem kroz rez na donjem delu trbuha se može izvesti i kroz rez na vagini pa se naziva vaginalna histerektomija (uglavnom u slučajevima kada postoji određeni stepen spade zidova vagine i spuštanja materice i mokraćne bešike). Ili se koristi minimalno invazivni, laparoskopski pristup, kada se kroz nekoliko malih ubodnih rana uvode dugački instrumenti i izvodi hiruški zahvat. Laparoskopska histerektomija poslednjih godina postaje imperativ zbog svih prednosti minimalno invazivne hirurgije (manji rez, kraći boravak u bolnici, manji postoperativni bol, brži oporavak).

Abdominalna histerektomija se preporučuje u prvom redu ispred drugih pristupa u slučajevima kada:

 • Imate veliku matericu/tumor
 • Neophodno je detaljno pregledati druge organe u trbuhu
 • Sumnje na malignitet
 • Vaš lekar smatra da je u Vašem konkretnom slučaju to najbolji pristup

Indikovana je tj. radi se u sledećim slučajevima:

 • Ginekološki karcinom. Ukoliko imate karcinom grlića materice ili sluznice materice/tela, najbolja opcija je uklanjanje materice. Zavisno od prirode i tipa karcinoma kao i uznapredovalosti bolesti, u terapiju će možda biti neophodno uključiti zračnu i/ili hemioterapiju.
 • Miomi. Histerektomija je jedini sigurni, definitivni način rešenja za miome/fibroide – dobroćudne tumore materice koji često izazivaju česta i obilna krvarenja, anemiju, hronični bol, pritisak u donjem delu trbuha.
 • Endometrioza. Kod endometrioze tkivo koje normalno čini sluznicu/unutrašnjost materice raste van materice, trbušnom zidu, jajnicima, jajovodima i drugim organima i tkivima trbušne šupljine. Kada lekovi više ne pomažu, histerektomija predstavlja jedino rešenje.
 • Obilna, dugotrajna vaginalna krvarenja. Ukoliko imate ove simptome i ukoliko konzervativne metode lečenja ne daju očekivane rezultate, histerektomija je trajno rešenje.
 • Hronični bol u maloj karlici/donjem delu trbuha. Ukoliko se posumnja da bol dolazi od ginekoloških organa, kao što je slučaj sa adenomiozom, olakšanje i rešenje tegoba leži u histerektomiji. Sa ovom dijagnozom treba biti obazriv jer ukoliko se ispostavi da uzrok problema ne leži u ginekološkim organima, nepotrebna operacija može samo prouzrokovati dodatne probleme.

Sa ovom operacijom prestaje mogućnost da ostanete u drugom stanju. Ukoliko smatrate da ćete možda želeti da ostanete trudni, pitajte Vašeg lekara koje su alternative ovom hiruškom zahvatu. U slučaju zloćudne prirode bolesti histerektomija je možda jedina mogućnost. U dobroćudnim ginekološkim stanjima, miomi, endometrioza, spad materice postoiji više konzervativnih opcija koje uključuju očuvanje materice.

Pre zahvata, neophodno je da razgovarate sa Vašim lekarom o proceduri uklanjanja jajnika i jajovoda. Ovo je jako bitno iz razloga što ukoliko se uklone oba jajnika, nastupa stanje koje nazivamo hiruška menopauza i tada često simptomi iste nastupaju naglo te mogu narušiti kvalitet života, tako da se u cilju prevencije najčešće uključuje kratkotrajna terapija hormonima ili se jajnici čuvaju ukoliko je to moguće.

Rizici, generalno se smatra sigurnom procedurom ali kao i sa drugim velikim hiruškim zahvatima u trbušnoj duplji postoji određeni rizik od komplikacija. Mogući je razvoj:

Kako se pripremiti, potpuno je normalno da budete anksiozni pre operacije. Evo šta možete učiniti da bi se pripremili:

 • Prikupljanje informacija. Prikupite sve informacije koje su Vam potrebne da bi doneli odluku da se podvrgnete operaciji. Pitajte slobodno svog hirurga sve što želite. (Na internetu je dostupno mnogo informacija i neophodno je imati odgovarajuće predzanje da bi iste mogli filtrirati jer nažalost u tom mnoštvu mnogo je zabluda i pogrešnih tumačenja).
 • Sledite precizno uputstva o pripremi i upotrebi lekova. Obavezno prijavite sve lekove i preparate koje inače koristite, jer je moguća promena u rutini korišćenja.
 • Diskutujte sa anesteziologom i hirurgom o tipu anestezije koju ćete dobiti i terapiji bola nakon operacije. 
 • Plan lečenja. Informišite se koliko dana ostajete u bolnici. Šta Vam je potrebno od ličnih stvari, kada su posete, kako izgledaju prvi postoperativni dani.
 • Organizujte pomoć. Potpuni oporavak zahteva određeno vreme, koje zavisi, od Vašeg opšteg stanja, prirode bolesti, tipa zahvata i vrste operacije (naročito pristup). Planirajte pomoć tokom tog perioda, odmora i oporavka, npr.jedno vreme nećete moći voziti automobil ili podizati težak teret.

Šta možete očekivati. 

Pre operacije, prikupljate niz laboratorijskih nalaza, testova, imate pregled interniste i anesteziologa i eventualno konsultaciju još nekih subspecijalista ukoliko bolujete od hroničnih bolesti ili Vam to lekar tokom pripreme predloži. Npr. pregled vaskularnog hirurga, dupleks sken vena (ukoliko imate proširene vene) itd. Dan pre operacije savetuje Vam se da koristite određene lekove i 8 sati pre operacije da ne jedete i ne pijete tečnost. Na dan operacije, pre zahvata započinje se preoperativna priprema koja podrazumeva, pripremu operativnog polja (brijanje dlačica), toaletu vagine, čišćenje creva (klizma), plasiranje braunile radi obezbeđivanja venske linije i administracija neophodnih lekova. Neke operacije zahtevaju plasiranje urinarnog katetera radi pražnjena mokraćne bešike.

Nakon operacije, ostajete nekoliko sati ili dana (zavisi od tipa i opsežnosti operacije) u jedinici intezivne nege gde se vrši monitoring,  praćenje Vaših vitalnih znakova zatim dobijate lekove protiv bolova, prevenciju infekcije i tromboembolije. Ubrzo nakon zahvata, već uveče ili sutradan se ohrabruje rana mobilizacija, odnosno ustajanje i kratka šetnja. U zavisnosti od tipa operacije i procene Vašeg hiruga, ostajete obično nekoliko dana u bolnici. Na mestu incizije, reza, očekuje se manje krvarenje. Rez će vremenom zarasti i ostaviće ožiljak, za koji Vam hirurg može prepisati neku od krema koje će isti učiniti manje vidljivim. Neophodno je određeno vreme za potpuni oporavak i vraćanje svakodnevnim obavezama.  Za histerektomiju je to obično 6 nedelja. Tokom tog vremena:

 • Odmarajte se dovoljno
 • Ne dižite težak teret tokom tog perioda
 • Budite aktivni ali izbegavajte intezivne fizičke aktivnosti
 • Bez odnosa, kupanja u kadi, bezenu 6 nedelja
 • Sledite uputstva lekara

Život nakon histerektomije. Operacija ostavlja trajne promene koje imaju uticaj na određene aspekte Vašeg života. Na primer:

 • Nećete imati više menstruacije
 • Uglavnom, nećete imati više simptome zbog kojih je operacija bila neophodna
 • Nećete moći ostati u drugom stanju
 • Ukoliko ste imali menstruacije u momentu odstranjivanja jajnika, doći ćete u stanje hiruške menopauze ranije nego inače i do pojave svih simptoma koja idu uz to stanje
 • Ukoliko je izvedena subtotalna histerektomija, ostao Vam je grlić materice, te ste u riziku za razvoj karcinoma grlića materice, te ćete morati imati skrining jednom godišnje (kolposkopija i PAP bris)
 • Seksualni život ostaje nepromenjen nakon operacije a neke žene prijavljuju poboljšanje usled oslobađanja od hroničnog bola ili čestih, obilnih krvarenja.
 • Uklanjanje hroničnog bola utiče značajno na poboljšanje kvaliteta života uopšte
 • Ukoliko se radi o lečenju zloćudne bolesti nije retko da pacijentkinje osećaju gubitak, žaljenje, depresiju, gubitak samopouzdanja, negativna osećanja. Ukoliko imate takva iskustva podelite ih sa Vašim lekarom.

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.