Google translate

AUGMENTACIJA (UVEĆANJE) GRUDI

AUGMENTACIJA (UVEĆANJE) GRUDI

Je operacija kojom se povećava veličina grudi. To uključuje ugrađivanje implanta ispod tkiva dojke ili grudnog mišića. Za neke žene, uvećanje grudi je način za povećanje samopouzdanja a za druge predstavlja deo rekonstrukcije iz različitih uzroka.

Ukoliko ste razmišljali o uvećanju grudi, razgovarajte sa Vašim hirurgom. Budite sigurni da razumete šta hirurgija sve podrazumeva.

Zašto augmentacija, zato što može da: 

  • Unapredi Vaš izgled ukoliko smatrate da su Vaše grudi suviše male ili nejednake veličine
  • Poboljšate izgled posle smanjivanja i opuštanja dojki nakon porođaja
  • Korigujete nejednake grudi posle hirurgije dojke zbog različitih stanja
  • Da podignete samopouzdanje

Razgovarajte sa Vašim lekarom o motivima i ciljevima, da bi ste znali šta se realno može postići hirurgijom.

Kako da se pripremite za operaciju, 

Konsultujte se sa Vašim lekarom o Vašim željama u vezi veličine i izgleda koji želite da postignete, razgovarajte o tipovima implanta, obliku i hiruškim tehnikama (ugradnja ispod tkiva dojke ili grudnog mišića)

Šta treba da znate pre augmentacije, 

  • Grudni implanti neće sprečiti potencijal da se Vaše grudi opuste (da bi korigovali viseće grudi potrebno je uraditi podizanje, peksiju grudi)
  • Ne postoji garancija da će Vam implanti trajati doživotno. Prosečan vek trajanja implanta iznosi 10 godina.
  • Postoji mogućnost pucanja.
  • Vaše grudi nastavljaju da stare a gubitak kilograma ili gojaznost mogu da izmene njihov izgled.
  • Tumačenje rezultata mamografije može biti otežano
  • Implanti mogu da naruše dojenje

Nakon operacije, 

Bolnost i otečenost je očekivana i nekoliko nedelja posle hiruškog zahvata. Modrice se moguće, takođe. Ožiljci će izbledeti tokom vremena ali neće iščeznuti u potpunosti.

Tokom oporavka i perioda zacelivanja rane može Vam pomoći nošenje kompresivnih zavoja ili sportskih grudnjaka za dodatnu podršku i pozicioniranje implanata. Lekar Vam može prepisati korištenje analgetika (lekova za bolove).

Slušajte savete lekara u vezi ponašanja tokom oporavka i povratku redovnim aktivnostima. Ukoliko Vam posao nije fizički zahtevan, bićete spremni za povratak nekoliko nedelja posle operacije.

Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti i sve što bi moglo dovesti do ubrzanog pusla ili povišenog krvnog pritiska najmanje 2 nedelje.

Ne zaboravite da će tokom oporavka Vaše grudi biti osetljive na dodir i nagle pokrete. Na prvoj kontroli će biti izvađeni konci i dren ukoliko to nije urađeno tokom boravka u bolnici.

Augmentacija može da promeni veličinu i oblik Vaših grudi. Operacija može podići Vašu sliku o sebi i samopouzdanje.  Budite realistični u Vašim očekivanjima, zahtevajte samo perfekciju, izaberite najbolju kuću i najbolje hirurge za Vas. 

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.