[et_pb_section fb_built=“1″ _builder_version=“4.0.5″][et_pb_row _builder_version=“4.0.5″][et_pb_column _builder_version=“4.0.5″ type=“4_4″][et_pb_text _builder_version=“4.0.5″ hover_enabled=“0″]
ŠTA JE GASTRIČNI BAJPAS?
Gastrični bajpas je operacija koja predstavlja jednu od hirurških tehnika u lečenju gojaznosti. Operacija se zasniva na uklanjanju većeg dela želuca, nakon čega se pravi mali džep „pouch“ od želuca koji se prišiva za deo tankog creva – jejunum. Na taj način se iz procesa varenja hrane isključuje veći deo želuca, dvanaestopalačno crevo i deo tankog creva čime se značajno smanjuje resorpcija hranljivih materija. Očekivano je da tokom prve godine izgubite 40-60% prekomernih kilograma, dok se najbolji rezultati i idealan gubitak telesne mase postižu nakon dve godine. Veoma je važno da znate da je gastrični bajpas efikasan metod lečenja gojaznosti, ali ne daje rezultate odmah, već je potrebno da budete strpljivi i da nastavite sa pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću, jer će Vam taj režim pored operacije omogućiti postizanje željenog cilja i sprečiti vraćanje izgubljene težine.
INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?
• Gastrični bajpas je hirurška procedura koja se primenjuje u lečenju gojaznosti, naročito kod pacijenata koji su morbidno gojazni i kod kojih redukcija telesne mase nije postignuta dijetom, vežbanjem ili uz pomoć lekova.
• Hirurško lečenje gojaznosti preporučuje se ukoliko je Vaš BMI (indeks telesne mase) 40 ili više. Hirurgija se predlaže ukoliko je Vaš BMI 35 (ili više) i ukoliko je udružen sa nekim životno ugrožavajućim oboljenjem ili oboljenjem za čije se poreklo zna da je u vezi sa gojaznošću (npr. dijabetes melitus tip 2 koji se ne može kontrolisati pravilnom ishranom, načinom života i lekovima).
KAKO SE IZVODI?
• Prilikom normalnog procesa varenja, hrana prolazi kroz želudac i ulazi u tanko crevo gde se najveći deo hranljivih sastojaka preuzima (apsorbuje). Nakon toga ostatak hrane prelazi u debelo crevo, odakle se mali deo hranljivih sastojaka apsorbuje, a ostatak nesvarene hrana izbacuje u spoljašnju sredinu. Kada se radi Roux-en-Y gastrična bajpas operacija veći deo želuca se uklanja, formira se mali džep „pouch“-veličine jajtea koji se ušiva za deo tankog creva – jejunum. Na taj način se premošćava (bypass) veći deo želuca, dvanaestopalačno crevo i deo tankog creva i značajno smanjuje resorpcija hranljivih materija. Ova procedura se obavlja uz pomoć specijalnih hirurških instrumenata sa video kamerom koji se uvode kroz nekoliko malih rezova (laparaskopski pristup).
POTENCIJALNI RIZICI
• Komplikacije do kojih može doći su infekcija, curenje sadržaja iz želuca u trbušnu duplju na mestu premošćavanja što može dovesti do peritonitisa, duboka venska tromboza i posledično plućna embolija. Kod nekih ljudi dolazi do pojave kamenja u žučnoj kesici i razvoja anemije ili osteoporoze zbog neadekvatne apsorpcije hranljivih sastojaka.
• Druge komplikacije koje mogu nastati usled ove operacije su: problemi sa formiranjem džepa od želuca (može postojati potreba za ponovnom operacijom zbog tih komplikacija), povraćanje (ukoliko budete jeli više hrane nego što može stati u džep od želuca nakon operacije), kila (može nastati na mestu rezova ili na mestu premošćavanja želuca i creva), kamenje u bubrezima, kamenje u žučnoj kesici.
PRIPREMA
• Ukoliko ste kandidat za gastričnu bajpas operaciju Roux-en-Y metodom dobićete instrukcije od medicinskog tima o tome koja je priprema za ovaj pregled (laboratorijske analize, dijagnostičke procedure, režim ishrane i vežbanja, pušenje).
OPORAVAK
• Nekoliko nedelja nakon operacije možete osećati bol u trbuhu (u konsultaciji sa lekarom možete uzeti lek protiv bolova). Mesto gde su rezovi može biti bolno. Pošto je želudac značajno smanjen brže ćete osetiti sitost (ukoliko hrana brzo prođe u tanko crevo može doći do nastanka damping sindroma), što može dovesti do mučnine, proliva, vrtoglavice ili nesvestice.
• Prvih mesec dana od operacije Vaš želudac može da podnese samo male količine tečne ili kašaste hrane i tečnost. Potrebno je da tokom dana često pijete male količine vode, kako biste izbegli dehidrataciju. Očekivano je da rad creva bude poremećen nakon operacije. Trudite se da unosite hranu koja sprečava nastanak zatvora ili naprezanja.
• Tokom vremena moći ćete da jedete čvrstu hranu, ali je potrebno da dobro sažvaćete hranu i da prestanete sa jelom kada osetite sitost. Biće potrebno određeno vreme da se naviknete na činjenicu da ćete sitost osetiti značajno ranije nego pre operacije. Ukoliko ne sažvaćete dobro hranu i ukoliko ne prestanete da jedete kada osetite sitost, možete osećati mučninu ili nelagodnost ili možete povraćati. Ukoliko budete pili velike količine visokokalorijskih napitaka, kao što u gazirani ili voćni sokovi, može se desiti da ne gubite na težini. Ukoliko dođe do rastezanja želuca nakon operacije usled unosa veće količine hrane, neće doći do značajnog smanjenja telesne mase, tako da će efekti operacije biti značajno umanjeni.
• Kod gastričnog bajpasa deo tankog creva koji aporbuje različite vitamine i minerale je premošćen i nije u funkciji, zbog čega možete imati nedostatak gvožđa, kalcijuma, magnezijuma ili različitih vitamina, što može dovesti do dugoročnih problema kao što je osteoporoza. Kako biste sprečili nedostatak vitamina i minerala, biće potrebno da ih trajno nadoknađujete hranom ili suplemenatima.
• U zavisnoti od toga da li se izvodi otvorena ili laparoskopska operacija, zavisiće i dužina Vašeg oporavka. Ukoliko ste imali otvorenu operaciju, potrebno je da izbegavate dizanje tereta i napornu fizičku aktivnost, dok rez na trbuhu ne zaraste. Kompletan oporavak nakon otvorene gastrične bajpas operacije traje 4 do 6 nedelja, dok nakon laparoskopske traje značajno kraće.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]