Google translate

Hirurško postavljanje prilagodljive želudačne omče

ŠTA JE HIRURŠKO POSTAVLJANJE PRILAGODLJIVE ŽELUDAČNE OMČE?

Hirurško postavljanje prilagodljive želudačne omče je operacija koja  predstavlja jednu od hirurških metoda u lečenju gojaznosti. Operacija se  može obaviti pravljenjem velikog reza na trbuhu (otvorena operacija)  ili uvođenjem specijalnih hirurških instrumenata i instrumenata sa video  kamerom na vrhu (laparoskopa) kroz više manjih rezova (laparoskopska  operacija). Uz pomoć hirurških instrumenata hirurg postavlja omču  („prsten“) oko vrha želuca, čime se formira mali »džep« (pouch) u koji  dospeva hrana. Intenzitet zatezanja omče moguće je prilagoditi tokom  vremena u zvaisnosti od potreba. Operacija traje 30 do 60 minuta, a  očekivano vreme oporavka iznosi 4 do 6 nedelja (smatra se da je to vreme  potrebno da se omča adekvatno prilagodi). Neophodno je i da nakon  operacije nastavite sa pravilnom ishranom i redovnom fizičkom  aktivnošću, jer će Vam taj režim pored operacije omogućiti postizanje  željenog cilja i sprečiti vraćanje izgubljene težine. U odnosu na druge  hirurške metode u lečenju gojaznosti smanjenje telesne mase ovom metodom  je umereno..

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• Hirurško postavljanje prilagodljive želudačne omče je operacija  koja se primenjuje u lečenju gojaznosti, naročito kod pacijenata koji su  morbidno gojazni i kod kojih redukcija telesne mase nije postignuta  dijetom, vežbanjem ili uz pomoć lekova.
• Hirurško lečenje  gojaznosti preporučuje se ukoliko je Vaš BMI (indeks telesne mase) 40  ili više. Hirurgija se predlaže ukoliko je Vaš BMI 35 (ili više) i  ukoliko je udružen sa nekim životno ugrožavajućim oboljenjem ili  oboljenjem za čije se poreklo zna da je u vezi sa gojaznošću (npr.  dijabetes melitus tip 2 koji se ne može kontrolisati pravilnom ishranom,  načinom života i lekovima).

KAKO SE IZVODI?

• Operacija se izvodi u opštoj anesteziji (tokom operacije nećete  biti svesni). Laparoskopska operacija se obavlja korišćenjem specijalnih  hirurških instrumenata i laparoskopa sa video kamerom na vrhu koji se  uvode kroz male rezove na trbuhu.
• Želudačna omča je specijalan  plastični prsten koji se postavlja oko vrha želuca i nakon toga zateže  kako bi se od gornjeg dela želuca formirao mali džep (pouch) koji prima  hranu.

Hirurg ostavlja prisutpni port ispod kože u nivou želuca. Ukoliko  postoji potreba da se džep od gornjeg dela želuca smanji ili poveća  doktor će ubaciti iglu u port i proširiti ili suziti omču.

POTENCIJALNI RIZICI

• Kao i svaka operacija i ova je praćena rizikom od nastanka  infekcije, krvarenja ili formiranja krvnih ugrušaka u dubokim venama  nogu i posledične plućne embolije. Postoji rizik od nastanka kamenja u  žučnoj kesici ili nastanka anemije ili osteoporoze (koje su najčešće  posledica neadekvatne apsorcpice hranljivih sastojaka).
• Iako je  ova hirurška procedura najmanje invazivna u odnosu na ostale, postoji  rizik od sledećih komplikacija: opstrukcije (blokiranja) prolaska hrane  (što može dovesti do bola u trbuhu, mučnine ili povraćanja); otpadanja  omče (može izazvati bol u trbuhu ili gorušicu); infekcije, diskonekcije  porta ili curenja sadržaja iz pristupnog porta; vraćanje kiselog  sadržaja iz želuca u jednjak i upala jednjaka; širenje (dilatacija)  jednjaka koja može nastati ukoliko budete jeli veće količine hrane od  onih koije su dozvoljene (može biti praćeno otežanim gutanjem ili  zaustavljanjem hrane u grlu); nastanka deficita različitih vitamina i  minerala (može biti potrebno da trajno uzimate različite vitamine i  minerale u obliku suplemenata).

OPORAVAK

• Nekoliko nedelja nakon operacije možete osećati bol u trbuhu (u  konsultaciji sa lekarom možete uzeti lek protiv bolova). Preporučuje se  da što ranije nakon operacije postanete aktivni. Može biti potrebno da  se dan nakon operacije uradi rentgenski snimak u cilju provere položaja  omče.
• Pošto je želudac značajno smanjen brže ćete osetiti sitost.  Prvih mesec dana od operacije Vaš želudac može da podnese samo male  količine tečne ili kašaste hrane i tečnosti. Potrebno je da tokom dana  često pijete male količine vode, kako biste izbegli dehidrataciju.  Očekivano je da rad creva bude poremećen nakon operacije. Trudite se da  unosite hranu koja sprečava nastanak zatvora ili naprezanja prilikom  pražnjenja.
• Tokom vremena moći ćete da jedete čvrstu hranu, ali je  potrebno da dobro sažvaćete hranu i da prestanete sa jelom kada osetite  sitost. Biće potrebno određeno vreme da se naviknete na činjenicu da  ćete sitost osetiti značajno ranije nego pre operacije. Ukoliko ne  sažvaćete dobro hranu i ukoliko ne prestanete da jedete kada osetite  sitost, možete osećati mučninu ili nelagodnost ili možete povraćati.  Ukoliko budete pili velike količine visokokalorijskih napitaka, kao što u  gazirani ili voćni sokovi, može se desiti da ne gubite na težini.  Ukoliko dođe do rastezanja želuca nakon operacije, neće doći do  značajnog smanjenja težine i efekti operacije će biti značajno umanjeni.
• Kada počnete sa konzumiranjem čvrste hrane doktor će Vam  prilagoditi stepen stegnutosti omče na želucu. Tokom vremena biće  potrebno da se omča više puta prilagođava, kako bi se uspostavila  ravnoteža u smanjenju telesne mase i održavanju osećaja sitosti (bez  provociranja povraćanja).