ŠTA JE HIRURŠKO POSTAVLJANJE PRILAGODLJIVE ŽELUDAČNE OMČE?
Hirurško postavljanje prilagodljive želudačne omče je operacija koja predstavlja jednu od hirurških metoda u lečenju gojaznosti. Operacija se može obaviti pravljenjem velikog reza na trbuhu (otvorena operacija) ili uvođenjem specijalnih hirurških instrumenata i instrumenata sa video kamerom na vrhu (laparoskopa) kroz više manjih rezova (laparoskopska operacija). Uz pomoć hirurških instrumenata hirurg postavlja omču („prsten“) oko vrha želuca, čime se formira mali »džep« (pouch) u koji dospeva hrana. Intenzitet zatezanja omče moguće je prilagoditi tokom vremena u zvaisnosti od potreba. Operacija traje 30 do 60 minuta, a očekivano vreme oporavka iznosi 4 do 6 nedelja (smatra se da je to vreme potrebno da se omča adekvatno prilagodi). Neophodno je i da nakon operacije nastavite sa pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću, jer će Vam taj režim pored operacije omogućiti postizanje željenog cilja i sprečiti vraćanje izgubljene težine. U odnosu na druge hirurške metode u lečenju gojaznosti smanjenje telesne mase ovom metodom je umereno..
INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?
• Hirurško postavljanje prilagodljive želudačne omče je operacija koja se primenjuje u lečenju gojaznosti, naročito kod pacijenata koji su morbidno gojazni i kod kojih redukcija telesne mase nije postignuta dijetom, vežbanjem ili uz pomoć lekova.
• Hirurško lečenje gojaznosti preporučuje se ukoliko je Vaš BMI (indeks telesne mase) 40 ili više. Hirurgija se predlaže ukoliko je Vaš BMI 35 (ili više) i ukoliko je udružen sa nekim životno ugrožavajućim oboljenjem ili oboljenjem za čije se poreklo zna da je u vezi sa gojaznošću (npr. dijabetes melitus tip 2 koji se ne može kontrolisati pravilnom ishranom, načinom života i lekovima).
KAKO SE IZVODI?
• Operacija se izvodi u opštoj anesteziji (tokom operacije nećete biti svesni). Laparoskopska operacija se obavlja korišćenjem specijalnih hirurških instrumenata i laparoskopa sa video kamerom na vrhu koji se uvode kroz male rezove na trbuhu.
• Želudačna omča je specijalan plastični prsten koji se postavlja oko vrha želuca i nakon toga zateže kako bi se od gornjeg dela želuca formirao mali džep (pouch) koji prima hranu.
Hirurg ostavlja prisutpni port ispod kože u nivou želuca. Ukoliko postoji potreba da se džep od gornjeg dela želuca smanji ili poveća doktor će ubaciti iglu u port i proširiti ili suziti omču.
POTENCIJALNI RIZICI
• Kao i svaka operacija i ova je praćena rizikom od nastanka infekcije, krvarenja ili formiranja krvnih ugrušaka u dubokim venama nogu i posledične plućne embolije. Postoji rizik od nastanka kamenja u žučnoj kesici ili nastanka anemije ili osteoporoze (koje su najčešće posledica neadekvatne apsorcpice hranljivih sastojaka).
• Iako je ova hirurška procedura najmanje invazivna u odnosu na ostale, postoji rizik od sledećih komplikacija: opstrukcije (blokiranja) prolaska hrane (što može dovesti do bola u trbuhu, mučnine ili povraćanja); otpadanja omče (može izazvati bol u trbuhu ili gorušicu); infekcije, diskonekcije porta ili curenja sadržaja iz pristupnog porta; vraćanje kiselog sadržaja iz želuca u jednjak i upala jednjaka; širenje (dilatacija) jednjaka koja može nastati ukoliko budete jeli veće količine hrane od onih koije su dozvoljene (može biti praćeno otežanim gutanjem ili zaustavljanjem hrane u grlu); nastanka deficita različitih vitamina i minerala (može biti potrebno da trajno uzimate različite vitamine i minerale u obliku suplemenata).
OPORAVAK
• Nekoliko nedelja nakon operacije možete osećati bol u trbuhu (u konsultaciji sa lekarom možete uzeti lek protiv bolova). Preporučuje se da što ranije nakon operacije postanete aktivni. Može biti potrebno da se dan nakon operacije uradi rentgenski snimak u cilju provere položaja omče.
• Pošto je želudac značajno smanjen brže ćete osetiti sitost. Prvih mesec dana od operacije Vaš želudac može da podnese samo male količine tečne ili kašaste hrane i tečnosti. Potrebno je da tokom dana često pijete male količine vode, kako biste izbegli dehidrataciju. Očekivano je da rad creva bude poremećen nakon operacije. Trudite se da unosite hranu koja sprečava nastanak zatvora ili naprezanja prilikom pražnjenja.
• Tokom vremena moći ćete da jedete čvrstu hranu, ali je potrebno da dobro sažvaćete hranu i da prestanete sa jelom kada osetite sitost. Biće potrebno određeno vreme da se naviknete na činjenicu da ćete sitost osetiti značajno ranije nego pre operacije. Ukoliko ne sažvaćete dobro hranu i ukoliko ne prestanete da jedete kada osetite sitost, možete osećati mučninu ili nelagodnost ili možete povraćati. Ukoliko budete pili velike količine visokokalorijskih napitaka, kao što u gazirani ili voćni sokovi, može se desiti da ne gubite na težini. Ukoliko dođe do rastezanja želuca nakon operacije, neće doći do značajnog smanjenja težine i efekti operacije će biti značajno umanjeni.
• Kada počnete sa konzumiranjem čvrste hrane doktor će Vam prilagoditi stepen stegnutosti omče na želucu. Tokom vremena biće potrebno da se omča više puta prilagođava, kako bi se uspostavila ravnoteža u smanjenju telesne mase i održavanju osećaja sitosti (bez provociranja povraćanja).