Google translate

Holicistektomija – operacija žučne kese

Predstavlja hiruško uklanjanje žučne kese. Operacija se izvodi zbog stvaranja kamenja koji dovode do bolova ili infekcije. Žučna kesa nije neophodna za zdravo varenje. Nakon njenog uklanjanja žuč se i dalje normalno stvara u jetri i konstatno izlučuje u tanko crevo.

Žučna kesa, je mali organ/kesa, koja je smeštena ispod jetre. Ima oblike kruške čija je funkcija da skladišti žuč koju proizvede jetra u toku dana u količini od „3-5 šoljica“.

Žuč, pomaže digestivnom traktu u varenju masti. Kada se masti unose, žučna kesa se kontrahuje i istiskuje žuč kroz mali kanal u tanko crevo.

Kamenje, predstavlja stvrdnute sokove za varenje koji se mogu formirati u žučnoj kesi. Medicinski naziv za ovo stanje je holelitijaza. Tako stvoreno kamenje može biti istisnuto iz kesice i može začepiti odvodni kanal. U tom slučaju blokirano je oticanje žuči što dovodi do nakupljanja žuči u žučnoj kesi, njenog oticanja, razvoja zapaljenja i pojave bolova. Kamen u zajedničkom žučnom kanalu se naziva holedoholitijaza.

Holecistitis, je zapaljenje žučne kese, koje može nastati naglo (akutno) ili tokom vremena, postepeno (hronično).

Pankreatitis, može biti izazvan začepljenjem zajedničkog žučnog kanala i pankreasnog kanala.

Simptomi, 

  • Oštar bol u gornjim desnim partijama trbuha, koji mogu da zrače u leđa, sredinu stomaka ili desno rame.
  • Blago povišena telesna temperatura (subfebrilnost, 37-38c).
  • Osećaj mučnine i nadutosti
  • Žutica (žućkasto prebojavanje kože i beonjača)

Postavljanje dijagnoze, prvo i osnovno je uzimanje detaljne anamneze i klinički pregled od strane Vašeg hirurga. Dodatni testovi koji se koriste u cilju postavljanja dijagnoze su:

  • Kompletna krvna slika (KKS)
  • Jetreni enzimi
  • Koagulacioni status
  • Ultrazvuk gornjeg abdomena
  • Dodatna specifična snimanja poput endoskopske retrogradne holangiopankreatografije ili holangiopankreatografije magnetnom rezonancom

Lečenje, je uglavnom hiruško. Otvorenom hirurgijom iz reza i laparoskopijom. U slučajevima prisustva kamenja u žuči bez znakova zapaljenja, začepljenja vodova i bolova može se primeniti konzervativno lečenje koje podrazumeva određenu dijetu i redovnu fizičku aktivnost/vežbanje.  Konzervativno lečenje obično ne dovodi prestanka stvaranja kamenja i izlečenja.

Otvorena hirurgija, abdominalni hirurg pravi rez dužine oko 10tak cm koso ispod desnog rebarnog luka. Nakon preparisanja slojeva trbušnog zida, uklanja žučnu kesu podvezivanjem krvnih sudova, žučnih vodova i odvajenjem od jetre. Mesto reza se šije hirurškim koncima. Obično se postavlja dren, koji se vadi kasnije u toku hospitalizacije.

Laparoskopija, ovaj pristup i tehnika je najčešća za sve jednostavne holecistektomije i predstavlja metodu izbora u lečenju holelitijaze. Spada u minimalno invazivne tehnike, koje pacijentu omogućavaju kraći ostanak u bolnici, brži oporavak, manju bolnost, brže vraćanje svakodnevnim obavezama. Putem 3 mala porta/reza u trbušnu duplju se uvode endoskopski instrumenti te ubacuje CO2 koji omogućava pregled organa trbušne duplje. Cela operacija se prati i izvodi putem kamere i monitora. Žučna kesa se uklanja endoskopskim instrumentima, mesto rezova šije hiruškim koncima. Sama operacija rutinski u oba slučaja traje do sat vremena.

Pre operacije, prilikom preoperativne konsultacije sa Vašim hirurgom i anesteziologom ponesite Vašu kompletnu medicinsku dokumentaciju, upoznajte ih sa Vašim bolestima, prethodnim operacijama, korišćenjem lekova.

Tada ćete dobiti preoperativnu pripremu (koja podrazumeva da ćete uraditi određene subspecijalstičke preglede, testove i laboratorijske analize pre operacije, a unutar 4 nedelje). Tom prilikom ćete biti upoznati i kada tačno dolazite u bolnicu, koliko sati pre prijema ne jedete i ne pijete, kako se ponašate, šta od ličnih stvari nosite u bolnicu.

Nakon operacije, bićete smešteni na odeljenje, gde će Vam pratiti vitalne parametre. Dobićete lekove protiv bolova  i druge neophodne medikamente. Uveče ćete početi sa unosom tečnosti i sutradan sa laganom ishranom.

Bićete ohrabreni da što pre ustanete nakon operacije i da šetate više puta u toku dana kao i da radite vežbe disanja. Čime se sprečava nastanak tromboembolije i pospešuje rad creva koja mogu da se ulenje od anestezije i analgetika.

Normalno je da se zbog svega osećate drugačije i pomalo umorno. Obično se u bolnici ostaje jedan do dva dana.

Na otpustu ćete dobiti plan dijete tj.savet koju vrstu hrane treba da izbegavate prvih 6 nedelja. Nekim pacijentima se dešava da imaju češće stolice koje se tokom vremena normalizuju. Polako podižite stepen Vaše aktivnosti. Nakon mesec dana većina pacijenata se vraća uobičajenim aktivnostima. Tokom tog perioda izbegavajte podizanje teškog terata i veća naprezanja.

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.