Google translate

Klasična apendektomija (klasična operacija slepog creva)

ŠTA JE KLASIČNA APENDEKTOMIJA?

Apendektomija je hirurško uklanjanje slepog creva (apendiksa). Slepo  crevo je  crvoliki deo koji se nalazi na cekumu-početnom delu debelog creva. Apendektomija se može vršiti klasičnim (otvorenim) ili  laparoskopskim  pristupom. Klasična operacija slepog creva se izvodi kada postoje ograničenja za sprovođenje laparoskopske operacije. Za obavljanje ove operacije neophodno je pravljenje velikog reza od 5-7 centimetara na  trbuhu. Operacija traje 1-2 sata.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI (INDIKACIJE)?

Operativno uklanjanje preporučuje se kod upale slepog creva.

KAKO SE IZVODI?

  • Operacija se obavlja u opštoj anesteziji (nećete biti svesni tokom operacije).
  • Tokom otvorene (klasične) apendektomije hirurg pravi rez u dužini od 5-7 centimetara u desnom donjem delu trbuha. Hirurg povlači mišiće   trbušnog zida i pomera i pregleda organe i tkiva oko slepog creva.  Nakon toga uklanja slepo crevo. Hirurg zašiva veliki rez na trbuhu i operacija je time završena.

POTENCIJALNI RIZICI

  • Rizik od nastanka komplikacija tokom otvorene operacije je nizak. Zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja i od razloga zbog kog se obavlja operacija (da li je hitna ili elektivna). Ukoliko dođe do nastanka komplikacija one se najčešće lako rešavaju.
  • Komplikacije mogu biti   krvarenje, stvaranje ugrušaka krvi, infekcija, povreda okolnih   struktura, upala pluća, pojava lokalizovane infekcije (apscesa), priraslica, kile itd…
  • Nakon reza od 5-7 centimetara na trbuhu ostaje ožiljak.

PRIPREMA

  • Nemojte ništa jesti i piti 12 sati pre operacije. Dozvoljeno je da popijete svoje lekove sa malom količinom vode na dan operacije.
  • Popijte tečnost za pražnjenje sadržaja creva (laksativ).

Morate prijaviti lekaru sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji. Može biti potrebno da po nalogu lekara kratkotrajno prekinete sa korišćenjem određenih lekova.

OPORAVAK

  • Očekivano je  da 2-3 dana provedete u bolnici. Prvi obrok nakon operacije možete  imati kada se funkcija želuca i creva vrati u normalu. Najčešće je prvi obrok jednostavan (parče dvopeka i sok). Poželjno je da  se fizički aktivirate što brže nakon operacije.
  • Za kompletan oporavak potrebno je 3-4 nedelje.