Google translate

LAPAROSKOPIJA U GINEKOLOGIJI

Ginekološka laparoskopija je hiruška procedura kojom se omogućuje pristup donjem abdomenu/trbuhu kroz mali rez/otvor na trbuhu. Na taj način je moguće pregledati matericu, jajnike i jajovode kao i druge organe u trbušnoj duplji.

Procedura može biti dijagnostička (kada se postavlja dijagnoza) ili operativna (kada se tretira, leči bolest).

Stanja koja se najčešće tretiraju:

 • Postavljanje dijagnoze i lečenje endometrioze
 • Ukljanjanje priraslica kao posledica endometrioze ili zapaljenskih bolesti trbušne duplje
 • Lečenje vanmaterične trudnoće
 • Izvođenje sterilizacije
 • Uklanjanje ciste jajnika
 • Uklanjanje materice, jajnika ili jajovoda
 • Tretiranje mioma
 • Postavljanje tačne dijagnoze karcinoma ili „staging“ tj. stepena proširenosti maligne bolesti, uzimanjem uzorka tkiva sa različitih tkiva i organa koje se šalju u laboratoriju na pregled (PH – patohistološki pregled).
 • Otkrivanje uzroka bola u trbuhu
 • U dijagnostici steriliteta

Priprema za ginekološku laparoskopiju: 

U našoj bolnici, od vašeg lekara/hirurga, ćete dobiti detaljno objašnjenje za pripremu.

Ukoliko je u pitanju dijagnostička laparoskopija uobičajeno možete u toku dana ići kući ili ćete ostati jednu noć.

Ukoliko je rađena operativna laparoskopija ostajete dan ili dva u zavisnosti od obima operacija i Vašeg stanja.

Najčešće se izvodi u opštoj anesteziji, što znači da ćete spavati tokom operacije.

Naše medicinsko osbolje će Vam reći koliko sati pre operacije ne treba da jedete i pijete, uobičajeno se ne jede 6 sati pre i 2 sata ne pije (voda).

U cilju prevencije/sprečavanja nastanka tromboze, nose se elastične čarape ili bandaže, te se ordiniraju odgovarajući lekovi.

Budite slobodni da razgovarate sa osobljem o svemu šta Vas interesuje, budite slobodni da postavite bilo koje pitanje Vas zanima, nijedno pitanje nije nebitno.

Jako je važno da budete u potpunosti informisani, pre potpisivanja informisanog pristanka. 

Sama procedura: nakon uspavljivanja, pravljenje malih incizija/rezova na trbuhu u dužini od 1cm, jedan u predelu pupka, zatim obično 2 bočno, levo i desno i eventualno u slučaju većih zahvata dodatna jedan ili dva reza kroz koje se uvode neophodni laparoskopski instrumenti i kamera kojom se prikazuje unutrašnjost trbušne duplje na ekranu.

Zatim se ubacuje CO2 (ugljen dioksid) kojim se nežno „naduva“ trbuh radi bolje preglednosti. Nakon završene operacije ubodne rane se ušivaju.

Šta da očekujete nakon operacije: neophodno je da odmarate u bolesničkoj sobi dok efekti anestezije ne prođu.

Može se desiti da osećate neki stepen nelagodnosti od strane anestezije ili blagog bola, koji se suzbija uspešno kombinacijom lekova koje će Vam prepisati naš hirurg ili anesteziolog.

Efekti anestezije, koje ponekad možete osetiti u vidu loše koordinacije ili slabe koncentracije, prolaze u roku od 24 sata.

Može se desiti da imate blago krvarenje iz vagine, koje će zahtevati korišćenje dnevnih uložaka nekoliko dana.

Od našeg osoblja ćete dobiti savet kako da brinete o rani, higijeni i kupanju.  Na otpustu ćete dobiti termin prve kontrole i skidanja konaca.

Oporavak nakon ginekološke laparoskopije: biće različit u zavisnosti od obima operacije i najbolje je da se konsultujete sa vašim ginekologom/hirurgom.

Jako bitna je rana mobilizacija (što pre uspostaviti kretanje, koje će sprečiti nastanak krvnih ugrušaka u nogama i plućima.

Takođe će Vam naše medicinsko osoblje savetovati nošenje elastičnih čarapa u istom cilju. Ne bi trebali da vozite automobil. Odnos možete imati kada se budete osećali spremnim.

Nuspojave ginekološke laparoskopije: predstavljaju neželjene efekte koji su uglavnom retki i traju kratko i blagi su a najčešće se susrećemo sa:

 • Manjim vaginalnim kravarenjem
 • Blagim bolom i osećajem nelagodnosti u predelu trbuha
 • Blagi bol u predelu ramena
 • Modrice oko rane
 • Osećaj malaksalosti, slabosti

Koje su alternativne ginekološkoj laparoskopiji: ova vrsta operacije nije prikladna za svakog pacijenta. U pojedinim slučajevima Vaš lekar može savetovati drugačiji pristup a najčešće u slučajevima:

 • Izražene gojaznosti
 • Starije životne dobi
 • Prethodnih operacija u trbuh
 • Srčane i plućne bolesti i stanja

Pre bilo kakvog planiranja operacije, neophodan je detaljan pregled ginekologa/hirurga, ultrazvučni pregled a u pojedinim slučajevima će Vam biti tražen CT i MR snimak abdomena.

Alternativa laparoskopiji je laparotomija (otvorena hirurgija).

LAPAROSKOPIJA IMA ZNAČAJNE BENEFITE U ODNOSU NA OTVORENU HIRURGIJU, MANJI REZ I BRŽI OPORAVAK, MANJI POSTOPERATIVNI BOL, KRAĆI OSTANAK U BOLNICI. ALI NIJE POGODNA ZA SVAKU PACIJENTKINJU. NAŠI LEKARI ĆE DETALJNO RAZGOVARATI SA VAMA KOJA JE OPCIJA NAJBOLJA ZA VAS. 

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.