Google translate

Lečenje hemoroida THD metodom

[et_pb_section fb_built=“1″ _builder_version=“4.0.5″][et_pb_row _builder_version=“4.0.5″][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.0.5″][et_pb_text _builder_version=“4.6.6″ hover_enabled=“0″ sticky_enabled=“0″]

ŠTA SU HEMOROIDI?

Hemoroidi ili šuljevi predstavljaju uvećane, otečene i upalom  zahvaćene vene u završnom delu debelog creva- anusu i rektumu (čmaru).  Hemoroidi mogu nastati kao posledica naprezanja tokom pražnjenja ili  povećanog pritiska u trbuhu, koji rezultuje povećanjem pritiska u venama  (najčešće usled odmakle trudnoće ili zbog drugih razloga). Hemoroidi  mogu biti lokalizovani u samom rektumu (unutrašnji hemoroidi) ili se  mogu razviti na koži oko anusa (spoljašnji hemoroidi). Tegobe koje  nastaju kao posledica nastanka hemoroida su svrab kože oko rektuma,  osećaj nelagodnosti ili bol tokom pražnjenja i krvarenje.

ŠTA JE LEČENJE HEMOROIDA THD METODOM?

Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija (THD) je minimalno  invazivna hirurška metoda (zato što nema pravljenja rezova) kojom se  leče hemoroidi. THD metoda predstavlja veoma efikasan način lečenja  hemoroida. Procedura se zasniva na podvezivanju hemoroidalne arterije,  čime se smanjuje protok krvi kroz hemoroide. Ova procedura je najmanje  invazivna u odnosu na ostale hirurške metode i praćena je minimalnim  rizikom od nastanka bolova i stresa za pacijenta. Ova procedura se  izvodi u sklopu jednodnevne hirurgije u HealthMedic-u i pacijent može ići  kući istog ili sledećeg dana, a za povratak uobičajenim aktivnostima  potrebno je 5-6 dana. Za THD metodu se može smatrati da je trajno  rešenje u lečenju hemoroida, zato što se hemoroidi veoma retko ponovo  javljaju.

PREDNOSTI THD METODE

• Bol posle intervencije može biti kratkotrajan i slabog intenziteta ili ga uopšte nema.
• Krvarenje veoma retko nastaje u toku i nakon intervencije ili može biti minimalno.
• Oporavak je brz, a pacijent se otpušta iz bolnice istog ili najčešće sledećeg dana.
•  THD metodom se ne narušava anatomski intregritet završnog dela debelog  creva, zbog čega nakon intervencije pacijent najčešće nema problema sa  crevnim pražnjenjem.

KAKO SE IZVODI?

THD operaciju izvode hirurzi proktolozi. Metoda zahteva korišćenje  specijalne opreme koja omogućava veliku tačnost i sigurnost u  određivanju regija u kojima treba obaviti intervenciju. Tokom THD  operacije arterijski krvni sudovi koji snabdevaju hemoroide se precizno  lociraju uz pomoć finog, specijalno dizajniranog proktoskopa. Maksimum  preciznosti omogućen je korišćenjem ultrazvučne sonde sa dopler efektom.  Locirane arterije se nakon toga podvezuju, a ukoliko postoji i prolaps  sluznice završnog dela debelog creva, prolabirana sluznica se podiže,  vraća u završni deo debelog creva i prišiva. Pošto se operacija izvodi  iznad nazubljene linije (iznad nazubljene linije nema senzornih nerava)  nećete osećati bol.

POTENCIJALNI RIZICI

• Ova procedura je praćena minimalnim rizikom od nastanka  komplikacija i bola. Rizik od nastanka komplikacija je značajno manji  nego nakon izvođenja klasične hemoroidektomije. Komplikacije koje mogu  nastati su: krvarenje, otežano mokrenje, hitni pozivi na pražnjenje  creva, hematomi i tromboza.

PRIPREMA

• Doktor će Vam dati detaljna uputstva o pripremi za ovu operaciju.

OPORAVAK

•Nakon THD operacije hemoroida postoperativni bol je minimalan.  Možete imati osećaj težine u predelu rektuma i nelagodnost. Ovaj  neprijatan osećaj nestaje nakon nekoliko dana i efikasno se može  ukloniti lekovima protiv bolova. Procedura najčešće nije udružena sa  nastankom ozbiljnijih komplikacija.
• Posle operacije preporučuje se  dijeta sa puno vlakana uz unošenje minimum 2 litra tečnosti dnevno.  Potrebno je da se regija na kojoj je rađena intervencija vrati u normalu  nakon nekoliko meseci.
• U najvećem broju slučajeva pacijent se može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima za 24-48 sata.
•  Nakon procedure neki pacijenti mogu osećati blagu nelagodnost u  rektalnoj regiji, koja najčešće nestaje nakon nekoliko dana. Ukoliko su  stavljeni šavovi na prolabirane hemoroide, neki pacijenti mogu osećati  hitnu potrebu za defekacijom, što takođe posle određenog vremena  nestaje.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]