Google translate

MIOMEKTOMIJA

Miomektomija je hiruška procedura kojom se uklanjaju miomi (uterini fibroidi, leiomiomi). Ovi česti tumori predstavljaju benigne/dobroćudne promene koje se razvijaju u tkivu materice.

Obično se javljaju u srednjem životnom dobu iako se mogu pojaviti ranije ili kasnije.

Cilj hirurga tokom operacije je da ukloni miome koji izazivaju simptome i tegobe, te da rekonstruiše matericu. 

Za razliku od histerektomije, gde se uklanja cela materica kod miomektomije se odstranjuju samo miomi dok se materica čuva.

Zašto se izvodi, Vaš lekar će Vam predložiti operaciju u svim slučajevima kada zbog mioma imate simptome koje Vam remete kvalitet života i narušavaju zdravlje, kao što su obilna menstrualna krvarenja koja obično dovode do izražene anemije, bolova u donjem delu trbuha, osećaja pritiska, nemogućnost mokrenja, itd. Ili kada se od kontrole do kontrole utvrdi ekspanzivni/nagli rast ili promena izgleda.

Razlozi da se izabere miomektomija umesto histerektomije, su u svim slučajevima kada želimo da sačuvamo fertilnost (sposobnost rađanja).

 • Planirate trudnoće i decu
 • Lekar sumnja da su miomi uzrok steriliteta
 • Želite da zadržite matericu

Pre operacije je jako bitno da u istu ulazite sa dobrom krvnom slikom a u cilju toga će Vam možda biti preporučeni:

 • Preparati gvožđa i vitamin
 • Hormonska terapija (npr. kontraceptivne pilule u cilju smanjenja krvarenja)
 • Terapija za smanjenje mioma

Kako se pripremate za operaciju, pre svake operacije i anestezije, pa i ove, neophodno je da određeni broj sati pre ne jedete i ne pijete, tačno koliko dobićete precizna uputstva od našeg tima.

Ukoliko koristite neku terapiju, obavezno prijavite Vašem hirurgu i anesteziologu da bi Vam savetovali da li je potrebno menjati rutinu u uzimanju lekova.

U dogovoru sa anesteziologom moguće je da dobijete različitu vrstu anestezije:

 • Opštu u kojoj ćete spavati u potpunosti
 • Regionalnu u kojoj ćete biti budni i obezboljeni

U svakom slučaju nakon operacije za potpuni komfor i odsustvo bola će se pobrinuti naši anesteziolozi, subspecijalisti u terapiji bola koristeći se najsavremenijim kombinacijama analgetika. 

Broj dana koji ćete ostati u bolnici zavisi od veličine i broja mioma, opsežnosti operacije, tipa hiruškog pristupa, Vašeg opšteg stanja.

Šta možete očekivati. U zavisnosti od gore navedenih faktora ginekolog/hirurg će Vam predložiti najoptimalniji način pristupa odnosno tip operacije:

 • Abdominalna miomektomija (otvoreni pristup), kroz rez u donjem delu trbuha, „bikini liniji“.
 • Laparoskopska miomektomija (minimalno invazivni pristup), kroz nekoliko malih rezova na trbuhu.
 • Histeroskopska miomektomija (bez reza), putem prirodnog otvora, vagine i grlića materice, u slučajevima kada se miom nalazi u samoj šupljini materice.

Nakon operacije, u otpusnom pismo hirurg će Vam dati savete oko lekova koje ćete nastaviti da koristite, načinu života i ponašanja, ishrane. Dobićete termin prve kontrole, skidanja konaca.

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.

m.sci.dr Bojan Sekulić
VAŠ HEALTHMEDIC TIM