Google translate

Želudačna sleeve resekcija

[et_pb_section fb_built=“1″ _builder_version=“4.0.5″][et_pb_row _builder_version=“4.0.5″][et_pb_column _builder_version=“4.0.5″ type=“4_4″][et_pb_text _builder_version=“4.0.5″ hover_enabled=“0″]

ŠTA JE ŽELUDAČNA SLEEVE RESEKCJA?

Želudačna »sleeve« resekcija je restriktivna operacija koja  predstavlja jednu od efikasnih metoda hirurškog lečenja gojaznosti.  Restriktivna operacija znači da se veličina želuca smanjuje, zbog čega  se i nakon unosa manje količine hrane značajno brže oseća sitost.  Operacija se može obaviti pravljenjem velikog reza na trbuhu (otvorena  operacija) ili uvođenjem specijalnih hirurških instrumenata i  instrumenata sa video kamerom na vrhu (laparoskopa) kroz više manjih  rezova (laparoskopska operacija). U sklopu operacije uklanja se više od  polovine želuca i ostavlja deo želuca koji ima izgled tankog vertikalnog  »rukava« ili banane. Preostali deo želuca se hirurški zatvara.  Neophodno je da nakon operacije nastavite sa pravilnom ishranom i  redovnom fizičkom aktivnošću, jer će Vam taj režim pored operacije  omogućiti postizanje željenog cilja i sprečiti vraćanje izgubljene  težine. Operacija traje 1 do 2 sata.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• Želudačna »sleeve« resekcija je hirurška procedura koja se  primenjuje u lečenju gojaznosti, naročito kod pacijenata koji su  morbidno gojazni i kod kojih redukcija telesne mase nije postignuta  dijetom, vežbanjem ili uz pomoć lekova.
• Hirurško lečenje  gojaznosti preporučuje se ukoliko je Vaš BMI (indeks telesne mase) 40  ili više. Hirurgija se predlaže ukoliko je Vaš BMI 35 (ili više) i  ukoliko je udružen sa nekim životno ugrožavajućim oboljenjem ili  oboljenjem za čije se poreklo zna da je u vezi sa gojaznošću (npr.  dijabetes melitus tip 2 koji se ne može kontrolisati pravilnom ishranom,  načinom života i lekovima).

KAKO SE IZVODI?

• Najčešće se izvodi laparoskopska želudačna »sleeve« resekcija, zato  što je ova tehnika praćena značajno manjim brojem komplikacija, a  proces oporavka je brži. Operacija se izvodi tako što se specijalni  hirurški instrumenti i instrument sa video kamerom na vrhu (laparoskop)  uvodi kroz više manjih rezova na trbuhu.
• Tokom laparoskopske  želudačne »sleeve« resekcije uklanja se oko 75% želuca i ostavlja se deo  želuca koji je u obliku rukava ili cevi. Tokom ove operacije nema  premošćavanja creva.

POTENCIJALNI RIZICI

• Komplikacije do kojih može doći su infekcija (može doći do curenja  sadržaja iz preostalog dela želuca što dovodi do peritonitisa),  krvarenje, duboka venska tromboza i posledično plućna embolija. Može  doći do pojave kamenja u žučnoj kesici i razvoja anemije ili osteoporoze  zbog neadekvatne apsorpcije hranljivih sastojaka.

OPORAVAK

• Nakon operacije može biti potrebno da uzimate lekove protiv bolova  (u konsultaciji sa lekarom). Preporučuje se da se što pre aktivirate.
• Pošto je želudac značajno smanjen brže ćete osetiti sitost. Prvih mesec  dana od operacije Vaš želudac može da podnese samo male količine tečne  ili kašaste hrane i tečnosti. Potrebno je da tokom dana često pijete  male količine vode, kako biste izbegli dehidrataciju. Očekivano je da  rad creva bude poremećen nakon operacije. Trudite se da unosite hranu  koja sprečava nastanak zatvora ili naprezanja tokom pražnjenja.
• Tokom vremena moći ćete da jedete čvrstu hranu, ali je potrebno da dobro  sažvaćete hranu i da prestanete sa jelom kada osetite sitost. Biće  potrebno određeno vreme da se naviknete na činjenicu da ćete sitost  osetiti značajno ranije nego pre operacije. Ukoliko ne sažvaćete dobro  hranu i ukoliko ne prestanete da jedete kada osetite sitost, možete  osećati mučninu ili nelagodnost ili možete povraćati. Ukoliko budete  pili velike količine visokokalorijskih napitaka, kao što u gazirani ili  voćni sokovi, može se desiti da ne gubite na težini. Ukoliko dođe do  rastezanja želuca nakon operacije, neće doći do značajnog smanjenja  težine i efekti operacije će biti značajno umanjeni.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]