Izaberite stranicu

Ginekološke operacije

PROCEDURE I OPERACIJE KOJE SE IZVODE U BOLNICI NA ODELJENJU GINEKOLOGIJE

 

Healthmedic bolnica omogućava niz ginekoloških usluga, počev od rutinskih pregleda i tretmana do ginekološke hirurgije.

Kada dođete u Healthmedic Opštu Bolnicu, na odeljenje ginekologije, naći ćete podršku tokom svog celokupnog životnog putovanja, od dečjeg doba pa do menopauze i nakon toga. Timski pristup podršci ka ozdravljenju, veri i rešenja za kompleksne probleme.

Najrespektabilnija bolnica u Novom Sadu i Vojvodini a i šire sa vodećim timom u oblastima reproduktivne hirurgije, opšte ginekologije, minimalno invazivne hirurgije, laparoskopije, uroginekologije, rekonstruktivne ginekologije i onkologije sa višegodišnjim iskustvom u hirurgiji i lečenju najsloženijih ginekoloških oboljenja.

Zajedničkim radom, fokusirani na Vaše zdravlje

Stručnjaci iz oblasti ginekologije rade u multidisciplinarnim timovima u planiranju individualnog plana lečenja za svakog pacijenta posebno a nakon detaljne dijagnostike, ispitivanja i pregleda najsavremnijom opremom. Stručni tim uključuje lekare, hirurge, radiologe, vrhunske anesteziologe, terapiju bola te naprednu postoperativnu negu i ubrzan oporavak. Ljubazne sestre sa višegodišnjim iskustvom u radu sa pacijentima na odeljenju i intezivnoj nezi. Ginekolozi usko sarađuju sa eminentnim hirurzima i drugim specijalistima, subspecijalistima na postizanju najefikasnije, personalizovane nege. Usko sarađuju sa kolegama specijalistima dečje hirurgije, gastrointestinalnih bolesti, urologije, onkologije, laboratorijske medicine i patologije kao i drugim oblastima po potrebi. Ova tradicija zajedničkog pristupa osigurava našem lekarskom timu da razvije plan lečenja specijalno skrojen za Vas uzimajući u obzir Vašu dijagnozu i opšte stanje.

Iskustvo

Stručnjaci u Opštoj bolnici Healthmedic imaju dugogodišnje iskustvo u dijagnostici i lečenju širokog spektra ginekoloških oboljenja i stanja, od uobičajenih, jednostavnih procedura do najkompleksnijih zahvata koji se izvode u svetu danas. Lekarski, hiruški tim iza sebe ima preko 10.000 urađenih najraznovrsnijih hiruških zahvata a bolnica je tako opremljenja da je sposobna da izvede najsloženije zahvate koje se danas izvode u najboljim bolnicama u svetu. Poseban naglasak lečenja je na terapiji smanjenja bola, kraćem oporavku i vraćanju uobičajenim aktivnostima, komforu pacijenta i osećaju boravka u prijatnoj atmosferi pune podrške ka potpunom izlečenju. Uvek smo se rukovodili da je najbolja preporuka i reklama hiljade zadovoljnih pacijenata.

VAŠ HEALTHMEDIC TIM

Godišnji ginekološki pregled predstavlja važan aspekt odgovornog ponašanja prema sopstvenom zdravlju koji osigurava fizičko i reproduktivno blagostanje. 

Uprkos upozorenjima vodećih zdravstvenih organizacija o važnosti redovnih pregleda, mnoge žene se ne odazivaju na iste. 

Ustvari, najveći broj zdravstvenih problema se otkrije tokom redovnog godišnjeg ginekološkog pregleda. 

Svaka žena treba da bude svesna da bolesti poput karcinoma dojke, grlića materice i jajnika uobičajeno daju kasno simptome, kada je bolest već uznapredovala. 

Jasno je svima da rana detekcija i postavljanje dijagnoze povećava šanse za izlečenje. 

Godišnje ginekološke preglede treba započeti sa 15 godina. 

Pregled pod spekulima i palpatorni bimanuelni je retko potreban ukoliko mlada žena nije još seksualno aktivna. Pregled će pomoći da se uspostavi odnos pun poverenja lekar – pacijent. Mladoj ženi će biti omogućeni odgovori na mnogobrojna pitanja poput, razvoja reproduktivnih organa, trudnoći, fiziologiji menstruacionog ciklusa, kontracepciji, kako se zaštiti od seksualno prenosivih bolesti i uopšte o zdravom načinu života. 

Uzimanje Papanikolau (PAP) brisa se savetuje jednom godišnje kod seksualnog aktivnih žena ili posle 21.godine. Mnoge žene poistovećuju Papanikolau bris sa godišnjim ginekološkim pregledom dok u stvari PAP bris predstavlja samo jedan njegov mali deo. 

Izbegavanje godišnjeg pregleda, povećava šanse od neželjene trudnoće, pelvičnih infekcija i potencijalno kasno otkrivanje ozbiljnih bolesti poput karcinoma. 

Kako da se pripremite za pregled ?

Ukoliko ste u mogućnosti da planirate , godišnji pregled zakažite nakon završene menstruacije. 

Jako je važno da 2 dana pred pred pregled nemate odnose, ne koristite vaginalete, kreme, vaginalna ispiranja. 

Sa sobom ponesite Vašu medicinsku dokumentaciju, izveštaje od prethodnih pregleda, operacija ukoliko ste ih imali ili otpusno pismo. 

Obavezno naglasite Vaše alergije, spisak lekova koje koristite. 

Razlozi za vanrednu, hitnu kontrolu kod ginekologa ?

 1. bol u maloj karlici
 2. nadimanje
 3. poremećaj menstrualnog ciklusa (uključujući izostanak menstruacije, abnormalna krvarenja obilna ili produžena menstruacija, krvarenje između dva ciklusa, krvarenje nakon odnosa)
 4. bolan odnos
 5. promenjen sekret (izgled, boja, miris)
 6. primetili ste promene na ulazu u vaginu
 7. problemi sa varenjem ili mokrenjem
 8. menopauzalni simptomi 
 9. problemi sa dojkama 

Šta možete da očekujete od pregleda ? 

 1. Prvo, lekar uzima detaljnu ličnu i porodičnu anamnezu 

 

 1. Zatim sledi pregled na ginekološkom stolu, pod spekulima (to je instrument koji omogućava da se sagledaju vaginalni zidovi i grlić materice) kada se rutinski uzimaju brisevi: vaginalni sekret (VS – stepen vaginalne čistoće) i Papanikolau bris (PAP – skrining na karcinom grlića materice). 

 

Tokom ovog pregleda, ukoliko je to potrebno mogu se uzimati i drugi brisevi poput, cervikalnog bakteriološkog (CB) i drugih specifičnih nalaza. 

 

Tokom pregleda pod spekulima se može izvršiti i kolposkopija, koji predstavlja deo skrininga na karcinom grlića materice (kada se grlić pregleda pod uvećanjem a nakon bojenja specijalnim bojama). 

 

 1. Posle ovog, na ginekološkom stolu se obavlja bimanuelni ginekološki pregled, kada se palpatorno pregledaju organi male karlice. 

 

 1. Sledeći deo ginekološkog pregleda je, ultrazvučni pregled, koji omogućava ginekologu da detaljno sagleda izgled organa male karlice, grlića, tela i unutrašnjosti materice, jajnika, eventualno jajovoda. 

 

Takođe je moguće ovom prilikom pregledati i druge organe, mokraćnu bešiku, creva, bubrege. 

Nakon napunjene Vaše 40te godine, Vaš lekar će Vam preporučiti mamografski pregled grudi koji se vrši jednom godišnje. 

Takođe skrenuće Vam pažnju na važnost redovnog samopregleda dojki, npr.jednom mesečno

ili tokom tuširanja. 

U mlađim godinama ukoliko ste primetili ili napipali promenu na grudima, moguće je uraditi i ultrazvučni pregled grudi. 

Ukoliko imate pitanja u vezi kontracepcije, trudnoće, seksualno prenosivih bolesti, hormona, menstrualnog ciklusa ili bilo kojih drugih nedoumica, nemojte se ustručavati da postavite pitanje i da se konsultujete sa Vašim ginekologom.

SVAKA ŽENA BI TREBALA BITI SVESNA VAŽNOSTI GODIŠNJEG GINEKOLOŠKOG PREGLEDA. OVIM PREGLEDOM SE NA VREME OTKRIVAJU TRENUTNI ZDRAVSTVENI PROBLEMI. RANA DETEKCIJA I EDUKACIJA  KAKO SMANJITI RIZIČNE FAKTORE JE NAJBOLJA ODBRANA SVAKE ŽENE. 

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.

Cistocela

Endometrioza

Miomi

Tumori jajnika i jajovoda

 

CISTOCELA

Ili spad prednjeg vaginalnog zida odnosno spad mokraćne bešike je stanje opuštenosti vaginalnih zidova kada se mokraćna bešika spušta iz svoje normalne pozicije u maloj karlici i potiskuje prednji zid vagine. 

Generalno svi poremećaji statike i položaja genitalnih organa se mogu posmatrati kao kile male karlice.

Organi male karlice, mokraćna bešika, materica i creva – normalno se drže na svom mestu zahvaljujući mišićima, ligamentima i vezivnom tkivu karličnog dna. 

Spad prednjeg vaginalnog zida nastaje kada karlično dno oslabi ili u slučajevima povišenog intrabdominalnog pritiska. 

Uzroci koji dovode do razvoja cistocele su:

 • Trudnoća i vaginalni porođaj ( naročito težak porođaj i velika telesna masa novorođenčeta, akušerske operacije kao forceps, vakum)

 

 • Gojaznost 

 

 • Podizanje teškog tereta

 

 • Opstipacija

 

 • Hronični kašalj i bronchitis

 

Simptomi i znakovi: 

 • Osećaj punoće i pritiska u karlici i vagini

 

 • Izbočenje tkiva koje se može napipati ili videti

 

 • Povećan pritisak u karlici tokom napora, kašlja, saginjanja ili podizanja tereta

 

 • Problemi sa mokrenjem (otežano mokrenje, osećaj nedovoljne ispražnjenosti, osećaj čestog 

 

 • Učestali nagon za mokrenjem i nevoljno umokravanje (inkontinencija)

 

 • Česte urinarne infekcije

 

 • Simptomi su naročito izraženi tokom dugotrajnog stajanja i povlače se nakon ležanja.

U rizične faktore se ubrajaju, 

 • starije životno doba, 
 • genetika (nasledna slabost vezivnog tkiva). 

Ovo stanje je izlečivo. Za početne i umerene slučajeve konzervativni tretman može biti dovoljan.

U težim slučajevima nephodno je hiruško lečenje radi korekcije položaja vagine i mokraćne bešike. 

Operacije u cilju korekcije spada se smatraju zahtevnim hiruškim proceduruma i spadaju u oblast uroginekologije, koja zahteva godine hiruške edukacije i subspecijalizacije.  

Neophodno je postići efekat korekcije spada, vraćanja funkcije organa u potpunosti i adekvatan estetski izgled. 

Mali broj ginekologa – hiruga vladaju ovim poljem. 

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.


 

ENDOMETRIOZA

je bolest, bolan poremećaj u kojem tkivo vrlo slično tkivu koje normalno oblaže unutrašnjost materice (endometrijum), raste van same materice. 

Rasprostranjenost varira od malih žarišta teško vidljivih čak i naprednim tehnologijama poput ultrazvuka i magnetne rezonance pa do uznapredovalih oblika koji se mogu detektovati i palpatorno. 

Najčešće se razvija u trbušnom zidu, na jajnicima, jajovodima, mokraćnoj bešici i drugim tkivima unutar karlice. Retko se može raširiti dalje van male karlice. 

Endometriotično tkivo se ponaša kako se inače ponaša endometrijum unutar materice. Ciklično, takvo izmenjeno tkivo tokom svakog menstrualnog ciklusa raste, zadebljava i krvari tokom svake menstruacije. Baš zbog činjenice da tako stvorena krv nema načina da napusti telo ona ostaje zarobljena u istom. 

Kada se razvija na jajniku, unutar kapsule može da formira cistu ispunjenu gustom, nagomilanom i zgrušanom krvlju (u narodu se naziva i čokoladna cista – jer golim okom tečnost podseća na otopljenu čokoladu) i tada je nazivamo endometriom. 

Ukoliko se ciste u samom tkivu materice, mišiću, onda se takvo stanje naziva adenomioza. Okolno tkivo najčešće biva iziritirano, razvija se zapaljenski proces koji dovodi do stvaranja ožiljaka, fibroznog tkiva i priraslica. Na taj način endometrioza može da izaziva bol, često značajnog inteziteta, hroničnog karaktera a posebno je izražen tokom menstruacije. Takođe, predstavlja značajan uzrok steriliteta. 

Na sreću, postoje efikasni načini lečenja

Ne zna se sa sigurnošću učestalost u opštoj populaciji, ali se smatra da između 5-20% žena ima endometriozu. Nije poznat ni tačan uzrok nastanka ali postoji nekoliko različitih teorija. Smatra se da najveći uticaj ima genetski potencijal i prisustvo estrogena u određenoj količini.  

Primarni, glavni simptom endometrioze je bol u donjem delu trbuha (maloj karlici), najčešće hroničan bol, koji se pojačava tokom menstruacije i tokom vremena. 

Jačina bola nije u korelaciji sa raširenošću endometrioze, odnosno manja endometrioza može prouzrokovati značajne bolove i obrnuto, raširena bolest može prolaziti skoro asimptomatski. 

Često su povišene vrednostia tumor marker iz krvi, CA-125. 

Najčešći znaci i simptomi bolesti: 

 • Dismenoreja (bolna menstruacija). Obično počinje par dana pre samog početka i može biti povezana sa bolom u donjem delu trbuha i leđa. 
 • Bolni odnosi, tokom i posle. 
 • Bolovi tokom peristaltike (uobičajenog kretanja creva) i tokom mokrenja. 
 • Obilno menstrualno krvarenje i krvarenje između ciklusa. 
 • Sterilitet
 • Drugi znaci uključuju, zamor, proliv, zatvor, nadimanje, mučninu naročito opet tokom ciklusa. 

Lečenje, u obzir dolazi širok spektar mogućnosti lečenja, od samo praćenja u blagim slučajevima bez simptoma, preko konzervativnog lečenja različitim lekovima do hiruškog, operativnog lečenja minimalno invazivnim tehnikama u slučajevima kada bolovi narušavaju normalno funkcionisanje pacijentkinje i kod raširene bolesti. 

Treba napomenuti da dijagnoza često može biti pogrešno postavljena i endometrioza pogrešno  protumačena i zamenjena sa hroničnim bolom u maloj karlici. Zatim inflamatorna bolest male karlice (tubovarijalni apsces) može slično da izgleda na ultrazvučnom pregledu. Te sindrom iritabilnog kolona (debelog creva) sa svojim simptomima se može lako zameniti za endometriozu.

Neretko, ovo poslednje stanje može da ide zajedno i tu mogućnost ne bi smela biti zanemarena. Iz tog razloga.

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.

 


 

MIOMI

Miomi predstavljuju dobroćudne tumore materice. Česti nazivi koje srećemo u literaturi su fibromiomi, leofibromi, fibromi, fibroidi.

Smatra se da je rizik da se razviju u karcinom mala i iznosi 0.1%.

Spadaju u najčešće tumore materice i male karlice. 

Teško je precizno utvrditi učestalost u opštoj populaciji ali smatra se da čak 50% žena ima miome. 

Miomi se razlikuju u veličini, od izuzetno malih promena koje su jedva vidljivi ultrazvukom do razvoja značajnih masa koje mogu iznositi i više kilograma i ispunjavati skoro ceo trbuh, pa čak sve do grudnog koša. 

Možete imati jedan ili više mioma. Retko se sreću kod žena mlađih od 20 godina. 

Najčešće su genetski uslovljeni i njihov rast zavisi od količine produkcije estrogena i faktora rasta. U faktore rizika se ubrajaju gojaznost, nedostatak vitamina D, ishrana siromašna voćem i povrćem, konzumiranje alkohola. 

Njihovo postojanje se često utvrdi tokom rutinskog pregleda kod pacijentkinja koje nemaju nikakve tegobe i takvi miomi spadaju u asimptomatske

Simptomi su uglavnom uslovljeni njihovom lokalizacijom, veličinom i brojem. Kod žena koje imaju simptomatske miome pacijentkinje se mogu žaliti na sledeće znakove i simptome: 

 • Obilno menstrualno krvarenje

 

 • Menstrualno krvarenje koje traje duže od 7 dana

 

 • Malokrvnost

 

 • Pritisak u donjem delu trbuha ili bol

 

 • Učestalo mokrenje

 

 • Poteškoće prilikom pražnjenja mokraćne bešike

 

 • Opstipacija

 

 • Bol u donjem delu leđa ili bol u nogam

 

 • Sterilitet i spontani pobačaji (učestalost je i do 50%)

 

 • Retko, ali se može desiti da izazovu nagao, jak bol (kada njihov rast i veličina prerastu snadbevanje sa krvlju pa počnu da odumiru) 

Odluka o hiruškom lečenju zavisi od godina života pacijentkinje, broja i veličine mioma, te prisustva znakova i simptoma. 

Prvi put dijagnostikovani miomi zahtevaju češće ultrazvučne preglede (na 3 ili 6 meseci) da bi se utvrdila brzina rasta tumora, jer je jedna od indikacija za njihovo uklanjanje i ekspanzivan odnosno brz, nagao rast. 

Prevencija se sastoji u izbegavanju riziko faktora, te redovni ginekološki pregledi koji obezbeđuju pravovremenu dijagnozu i mogućnost efikasnog lečenja. 

Hiruške metode lečenja uključuju: 

 • Histeroskopsku miomektomija (uklanjanje mioma)

 

 • Laparoskopska miomektomija ili abdominalna miomektomija 

 

 • Laparoskopska ili abdominalna histerektomija (uklanjanje materice)

 

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJE USTANOVE. JER VI TO ZASLUŽUJETE.

 


 

 

TUMORI JAJNIKA I JAJOVODA

Čine adneksalne tumore, tj.izrasline koje se formiraju oko materice. Jajnik i jajovod zajedno se nazivaju adneksa. 

Tumori mogu biti dobroćudni i zloćudni. Postavljanje precizne dijagnoze podrazumeva pažljiv ginekološki pregled, ultrazvuk, eventualno magnetna rezonanca ili kompjuterizovana tomografija a ponekad je neophodna i hiruška eksploracija. 

U Srbiji oko 450 žena umre godišnje od karcinoma jajnika. 

Najvažniji faktori rizika su godine života (nakon 40te se beleži konstantan porast), genetika, svi nezdravi činioci života savremenog čoveka (nezdrava ishrana, manjak kretanja, gojaznost, pušenje kao jedan od najznačajnih pojedinačnih uzroka – za 30% povećava šansu za nastanak karcinoma). 

Faktori koji povoljno deluju su trudnoće. Svakom trudnoćom se progresivno smanjuje rizik za razvoj bolesti i to ide i do 47%. Slično dejstvo ima korišćenje kontraceptivnih pilula.

Simptomi i znakovi tumora jajnika i jajovoda:

 • Nadimanje

 

 • Bol u donjem delu trbuha

 

 • Bol u donjem delu leđa

 

 • Bol tokom odnosa

 

 • Osećaj sitosti brzo nakon početka jela i opstipacija

 

 • Učestalo mokrenje

 

 • U kasnijim fazama zloćudnih tumora su izražene očigledna nadutost, , malaksalost i gubitak težine.

Hiruška eksploracija je neophodna u slučajevima kada je: 

 • Tumor jajnika veći od 6cm

 

 • Adneksalni tumor veći od 10cm

 

 • Solidni tumor koji se prvi put pojavljuje nakon menopauze

 

 • Nejasno poreklo tumora 

 

 • Sumnja na maligni karakter tumora

Osnovni cilj postavljanja precizne dijagnoze je isključivanje malignosti/zloćudnosti. 

Isključivo praćenje tumora je opravdano jedino u slučajevima asimptomatske funkcionalne ciste jajnika veličine do 6cm.

 Ultrazvuk je najvažniji alat u otkrivanju malignosti, smatra se da je moguće sa 90-100% sigurnosti isključiti malignitet. 

Tumor markeri iz krvi su značajno sredstvo u postavljanju dijagnoze ali treba imati na umu da u početnim stadijuma bolesti vrednosti mogu niske te da nisu visoko specifični (mogu biti povišeni i u drugim stanjima i bolestima) tj.da postoje ograničenja u njihovoj upotrebi. 

Laparoskopija predstavlja metod izbora lečenja u slučajevima tumora jajnika i jajovoda, manjih od 10cm u prečniku i kada sa visokim nivom sigurnosti možemo smatrati da se radi o dobroćudnim promenama.

 U suprotnom klasična laparotomija, rez na trbuhu je jedini ispravni izbor. 

UVEK BIRAJTE NAJBOLJE LEKARE I NAJBOLJU USTANOVU. JER VI TO ZASLUŽUJETE.